Ova zemlja privremeno suspenduje pravo na azil: Oglasio se danas premijer sa važnim saopštenjem
Foto: Profimedia

pogledajte

Ova zemlja privremeno suspenduje pravo na azil: Oglasio se danas premijer sa važnim saopštenjem

Premijer je naveo da Belorusija i Rusija aktivno zloupotrebljavaju prava na azil u zemljama članicama EU i da vode "hibridni rat"

Objavljeno: 17:56h

Poljska će privremeno zabraniti izbeglicama da traže azil u toj zemlji nakon što pređu granicu iz susedne Belorusije zbog upozorenja da Rusija i njeni saveznici koriste migrante da bi pokušali da destabilizuju EU, izjavio je danas poljski premijer Donald Tusk.

Tusk je, na sastanku vladajuće stranke Građanske koalicije, rekao da će pozvati EU da prihvati privremenu suspenziju prava migranata u Poljskoj, navodeći da će nova strategija za migracije uključivati "privremenu teritorijalnu suspenziju prava na azil".

Poljski premijer je naveo da Belorusija i Rusija aktivno zloupotrebljavaju prava na azil u zemljama članicama EU i da vode "hibridni rat". Poljska je već počela da ulaže u jaču graničnu infrastrukturu u pokušaju da spreči nelegalne prelaze i uspostavila je posebnu graničnu zonu da bi dala stroža ovlašćenja lokalnim vlastima, navodi Politiko.

Komesar Saveta Evrope (SE) za ljudska prava Majkl O'Flaerti upozorio je u septembru na "izazove koji predstavljaju instrumentalizacija migracije i destabilizujuća dejstva beloruskih vlasti na poljsko-beloruskoj granici". O'Flaerti je, međutim, rekao da poljska politika vraćanja migranata bez procene njihovih potencijalnih zahteva "ne dozvoljava puno poštovanje međunarodnih standarda ljudskih prava".

Desetine hiljada migranata, od kojih mnogi sa Bliskog istoka i iz Afrike, pokušali su da pređu granicu sa Poljskom preko Belorusije poslednjih godina. Njih 2.500 pokušalo je da pređe tu granicu prošlog meseca, a više od 26.000 je to učinilo od početka ove godine.

Belorusija je nudila vize migrantima iz ratom razorenih zemalja kao što je Sirija i ohrabrivala ih da dođu na belorusku teritoriji kao tranzitnu stanicu na putu ka EU, navodi Politiko. Organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesti internešenel upozorila je da su beloruske snage tukle pendrecima i kundacima tražioce azila, "uključujući porodice sa decom", dok su pokušavali da pređu u Poljsku.

Bonus video:

05:17

NAPETO U AMERICI Nemanja Antić o uticaju migracija na tržište rada: Migranti obaraju cenu rada! Tramp i republikanci u strahu

(Espreso/Telegraf/E.S./prenela:B.S.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.